ABVV wil ‘wet-Delhaize’

2 min.

Belangenbehartiging
Delhaize

Dit lazen we deze ochtend in De Morgen: De wet-Renault, die de procedure regelt na een collectief ontslag, moet aangepast worden. Dat zegt algemeen secretaris van het ABVV Miranda Ulens in haar 1 mei-toespraak. De vakbond wil voortaan ook bedrijven die verzelfstandigen, zoals Delhaize, verplichten tot sociaal overleg.

Lees het volledige artikel hier. 

Met de internationale dag van de arbeid op 1 mei in het vooruitzicht lanceert de socialistische vakbond het idee om een 'wet-Delhaize' in te voeren. Als een groot bedrijf beslist te verzelfstandigen, zou die daardoor ook de regels rond collectief ontslag moeten respecteren, zoals vastgelegd in de wet-Renault. Momenteel vallen de werkgevers bij zo'n franchisering onder andere wetgeving, die sociaal overleg niet verplicht.

"Het is onaanvaardbaar dat werkgevers vandaag herstructureringen doorvoeren zonder echt sociaal overleg", zegt Ulens. "Door zich te beperken tot de wettelijke termen, gaan ze compleet voorbij aan de sociale geest van de wet-Renault. Ja, er wordt een overgangsperiode voorzien waarin dezelfde voorwaarden gelden. Maar nadien verliezen 9.000 mensen de facto hun job bij hun huidige werknemer."

De wet-Renault verplicht werkgevers die willen overgaan tot collectief ontslag, de personeelsvertegenwoordigers daar schriftelijk van op de hoogte moeten brengen. Zo krijgen zij de kans om vragen te stellen en tegenvoorstellen te doen. De werkgever is niet verplicht een sociaal plan op te stellen, maar moet de bezorgdheden van de vakbonden wel onderzoeken.

Door ook werknemers van onderaannemers, in het geval van Delhaize dus de nieuwe zelfstandige winkels, onder de wet te laten vallen, wil het ABVV "zorgen dat mensen die expertise hebben in sociaal overleg, betrokken blijven".

Daarnaast wil de vakbond de wet-Renault nog verder uitbreiden, door onder meer een sociaal plan wel te verplichten. Momenteel vallen bedrijven met minder dan twintig werknemers er nog buiten. Die drempel wil de vakbond verlagen naar vijf.

Woensdag dienden de Vlaamse en Franstalige socialisten nog een ander wetsvoorstel in om hoofdmultinationals verantwoordelijk te houden voor hun personeel bij franchisering. Als een zelfstandige uitbater personeel wil ontslaan, blijft Delhaize dan verantwoordelijk voor een deel van de opzeg.

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken

Actueel

Belgen zamelen meer dan 3.900 ton lege batterijen in
Surf mee op de grote Superbuurt-mediacampagne
Ombouw winkels naar Comarkt/Comarché afgerond
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy