Aardappelverbruik onder druk
De aardappel blijft in België de maaltijdbegeleider bij uitstek, maar het verbruik staat wel onder druk. Vooral gekookte aardappelen verliezen een stukje aan populariteit, hoewel op een gemiddelde dag nog steeds 13% van de Belgen gekookte aardappelen eet.
3/4 van de keren dat we aardappelen eten, is dit thuis. Tijdens de coronajaren 2020 en 2021 lag dit nog een stuk hoger, maar in 2022 lag de verhouding thuis-buitenshuis opnieuw op het niveau van vóór corona.
Het thuisverbruik van verse aardappelen is zelfs gedaald tot onder het niveau van 2019 (18,6 kg per capita in 2022 versus 19,6 kg per capita in 2019). Die daling komt er door een dalende aankoopfrequentie en een dalend volume per aankoop.
Belgische gezinnen kopen steeds vaker aardappelverpakkingen van minder dan 5 kg. Het thuisverbruik van verwerkte aardappelen lag in 2022 nog wel hoger dan vóór de coronacrisis en ook droge deegwaren en droge rijst kenden in 2022 nog steeds een hoger thuisverbruik dan in 2019.
Dit alles blijkt uit cijfers die VLAM aankoopt bij het marktonderzoeksbureau GfK en uit de Consumptietracker, die het marktonderzoeksbureau iVox uitvoert in opdracht van VLAM.
Wil je alle cijfers bekijken? Download dan het document hieronder.