Minder wegwerpverpakkingen en meer hergebruik. Dat was het gemeenschappelijke doel van de deelnemers - waaronder ook Buurtsuper.be - aan de Green Deal Anders Verpakt, die nu na vier jaar afloopt. Met de nieuwe Europese verpakkingswetgeving in het vooruitzicht, heeft de Green Deal Anders Verpakt de basis gelegd om de shift naar het vermijden van verpakkingen en het gebruik van meer herbruikbare verpakkingen te stimuleren.
OVAM, Comeos, Fevia, Detic & VIL brachten vier jaar geleden via de Green Deal Anders Verpakt meer dan 80 ondertekenaars, waaronder dus ook Buurtsuper.be, samen om duurzame doorbraken te realiseren voor verpakte producten. Deze samenwerking tussen bedrijven, federaties, onderzoeksinstellingen en de overheid zorgde voor een laagdrempelig contact tussen verschillende sectoren en de overheid, wat heeft geleid tot wederzijds begrip en vertrouwen. Dat leverde concrete resultaten en gedeelde inzichten op.
Elke ondertekenaar realiseerde een concreet project dat bijdraagt aan de vermindering van eenmalige verpakkingen. Voorbeelden hiervan zijn herbruikbare maaltijdboxen, pizzadozen en sixpack-kratjes voor drank, een navulstation voor cosmetica en een e-commerce businessmodel zonder verzendverpakking.
Marie Van Breusegem, Sustainability & Circular Economy Senior Advisor van ComeosBinnenkort worden bedrijven verplicht om minder verpakkingsafval te produceren en de vergaarde kennis van de Green Deal kan hen daarbij op weg helpen.
Nieuwe Europese wetgeving
Hoewel er veel bereikt is, blijven er uitdagingen. En eerste grote uitdaging is om uit de pilootfase te geraken en het project op grote schaal te kunnen uitrollen. “Daarnaast blijft het ook moeilijk om de mentaliteit bij de consument te veranderen”, zegt Jan Verheyen, woordvoerder van de OVAM. “Daarom is het bij elk project heel belangrijk om de drempel voor de consument zo laag mogelijk te houden.” Projecten die op uitdagingen zijn gebotst en daardoor niet gerealiseerd zijn, zorgden dan weer wel voor interessante leerlessen.
"We merken dat het zaadje is geplant en dat bedrijven meer samenwerken rond preventie en hergebruik dankzij de Green Deal”, aldus Marie Van Breusegem, Sustainability & Circular Economy Senior Advisor van Comeos. Begin dit jaar publiceerde Europa een nieuwe wetgeving omtrent verpakkingen. “Deze richtlijn stelt een reeks maatregelen voor om de uitdagingen op het gebied van verpakkingen en verpakkingsafval aan te pakken. Als deze wetgeving wordt geïmplementeerd, worden bedrijven verplicht om minder verpakkingsafval te produceren en de vergaarde kennis van de Green Deal kan hen daarbij op weg helpen.”

Het werk is nog niet af ...
Met de Green Deal Anders Verpakt zijn grote stappen gezet richting vermijden en hergebruik van verpakkingen, maar het werk is zeker nog niet af. De initiatiefnemers werken verder aan een vervolgfase met diezelfde sector overschrijdende aanpak. In dergelijk vervolgtraject zullen zij inzetten op de randvoorwaarden die nodig zijn om tot efficiënte hergebruiksystemen te komen, zoals standaarden, infrastructuur voor inzameling, hygiënenormen, mentaliteitswijziging, schaalvergroting, enz.
Tijdens het slotevent op 3 juni in het Provinciehuis van Leuven werden de behaalde resultaten maar vooral de succesvolle samenwerkingen gevierd. Ook de vervolgstappen werden uitgebreid toegelicht.
De Green Deal Anders Verpakt kadert ook in Cmartlife, een geïntegreerd LIFE-project van de Europese Unie waarin verschillende partners zich inzetten voor het sluiten van materiaalkringlopen om de hoeveelheid restafval te verminderen en een zwerfvuilvrije omgeving te creëren in Vlaanderen en daarbuiten.
Het eindrapport van de Green Deal Anders Verpakt vind je op greendealandersverpakt.be
Buurtsuper.be droeg vooral bij door het tonen en delen van inspirerende cases in onze sector, zoals de reportage die we maakten van het succesvolle OHNE. Meer weten? Lees het artikel via de link hieronder.

OHNE
Actueel

Dossier digitalisering & mini-dossier veiligheid
SuperMAG zomereditie 2025
Lees artikel

Gezond evenwicht
Buurtsuper.be bepleit voedselveiligheidsbeleid dat voldoende rekening houdt met kleinere bedrijven
Lees artikel
