Ruim een op de drie werknemers krijgt maaltijd- of ecocheques


Acerta analyseerde de gegevens van meer dan 40.000 werkgevers. Vandaag geeft 28 procent van de bedrijven hun personeel maaltijdcheques. Vier jaar geleden was dat nog minder dan een kwart van de bedrijven. De reden van deze stijging blijkt de afschaffing van de papieren maaltijdcheque te zijn en de invoering van de elektronische betaalkaart. Het is voor de werkgever is een interessante manier om netto een hoger salaris uit te keren.

Per gewerkte dag kan dat gaan om 8 euro, waarmee je op jaarbasis toch aan 1.760 euro komt. Omdat maaltijdcheques vrijgesteld zijn van sociale bijdragen zijn ze interessanter dan een premie of een gewone loonsverhoging, waarvan netto veel minder overblijft. Acerta verwacht dan ook dat de trend zal doorzetten en dat steeds meer bedrijven een deel salaris in cheques gaan betalen.

Interessanter loonpakket
Ook werkgevers van kleinere kmo's vinden maaltijdcheques interessant omdat ze zonder al te veel kosten de werknemers een aanzienlijk extra nettosalaris aanbieden. Zeker met de krapte op de arbeidsmarkt moeten ondernemingen knokken om geschikt personeel te vinden en aan boord te houden. In dat opzicht is een interessanter loonpakket een heel belangrijk argument om mensen binnen te halen. Volgens de laatst beschikbare cijfers kregen in 2016 1,6 miljoen mensen ecocheques voor in totaal 232 miljoen euro. Het bedrag van de maaltijdcheques liep op tot 2,2 miljard euro, gespreid over 1,7 miljoen werknemers. Die aantallen zouden dus volgens Acerta ondertussen zijn toegenomen. Behalve dat maaltijd- en ecocheques extra beheerskosten opleveren ten opzichte van gewoon loon is een veel gehoorde kritiek ook dat een deel van de cheques verloren gaat omdat ze niet op tijd worden benut. In 2016 ging voor 7,8 miljoen euro aan maaltijdcheques verloren omdat de vervaldatum was overschreden. Van de ecocheques, waar deels nog met papieren vouchers wordt gewerkt, ging iets meer dan 5 miljoen euro verloren.

Gerelateerde artikels

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.

Actueel

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy