Elk jaar gooit Belg 345 kilo eten weg


Elk jaar wordt er in België voor 1,3 miljard ton voedsel weggegooid. Dit is bijna een derde van de totale productie en genoeg om 2 miljard mensen te voeden. België, na Nederland, staat met 345 kilo voedselverspilling per Belg op een pijnlijke tweede plaats in Europa. Elke Europeaan gooit jaarlijks gemiddeld 173 kilo voedsel weg.

Er zijn dan ook afgelopen jaren verschillende projecten opgestart om de verspilling tegen te gaan. Buurtsuper.be heeft eerder al een onderzoek gedaan om de problematiek in kaart te brengen en haar leden te sensibiliseren over de manier waarop de zelfstandige supermarkten ook hun steentje kunnen bijdragen om voedselverlies te beperken.

Schenken aan sociale organisaties

Bijna 6 op 10 buurtsupermarkten schenkt die voedseloverschotten aan sociale organisaties. Bij 4 op 10 die dat niet doet, lijkt de voornaamste oorzaak de gebrekkige afstemming te zijn tussen vervaldag van de voeding en het moment van de ophaling door de sociale organisaties. Dankzij het onderzoek is ook gebleken dat sommige hygiënevoorschriften schenkingen aan organisaties bemoeilijken. In die zin is de recente aanpassing van de regelgeving een goede zaak. Supermarkten kunnen immers voortaan onverkocht voedsel op de houdbaarheidsdatum zelf invriezen met oog op een schenking. Vroeger moest dat eerder gebeuren waardoor supermarkten veel minder geneigd waren om voedsel weg te schenken.

Partnership Van Gansewinkel

Tot slot heeft Buurtsuper.be ook een partnership met afvalbeheerder Van Gansewinkel gesloten om tot een efficiënter afvalbeleid te komen. Op die manier kan men een deel van het niet verkochte voedsel alsnog een nuttige bestemming geven door vergisting en energierecuperatie. Maar 31% van het voedsel gaat reeds tijdens de productie verloren. Dat heeft onder meer te maken met de schoonheidsvoorwaarden voor vorm, afmeting en kleur die door Europa aan groenten en fruit worden opgelegd. Tot 2008 moesten dertig soorten aan deze eisen voldoen, sindsdien nog tien. Maar die tien soorten (onder meer appelen, paprika's en sla) maken wel 75% uit van wat in de winkels ligt. Volgens een Gents onderzoek verliezen Vlaamse boeren jaarlijks 10% van hun oogst door cosmetische eisen, goed voor net geen 120.000 ton. Maar het terugdringen van voedselverlies is vooral een internationale uitdaging omwille van de groeiende wereldbevolking. Als we tegen 2050 met 9 miljard zijn, zal elk grammetje voedsel nodig zijn. In 2015 ondertekende de overheid samen met partners uit de landbouw, industrie, horeca en distributie, waaronder Unizo en Buurtsuper.be, de Ketenroadmap. Bedoeling is om tegen 2020 het voedselverlies met 15% te verminderen.

Gerelateerde artikels

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.

Actueel

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy