Gezellige buurtwinkel

6 min.

SuperMAG
Verhalen

Ronald Cardeijnaels bouwde afgelopen zomer zijn bakkerswinkel om tot een mooie, gezellige buurtsuper. Vriendin Caroline runt de koffieshop erlangs. “Onze buurtsuperette moet de draaischijf van het dorp zijn”, vindt hij. De sleutels om zijn concept tot een succes te maken, heeft hij alvast in handen.  

We ontmoeten Ronald in Linde, een kleine deelgemeente in het Limburgse Peer. “Iedereen verklaarde ons zot toen we negen jaar geleden een bakkerswinkel openden in het dorp. En met de koffieshop erbij werd het al helemaal te gek voor woorden. Maar als iemand tegen me zegt dat iets niet kan, ben ik net extra gemotiveerd”, glimlacht Ronald.

De bakkerswinkel en koffieshop slaan aan en gedurende acht jaar bouwen ze een trouw én groot cliënteel uit. Het brood komt van een neef van Ronald die een grote bakkerij runt. De patisserie maakt Ronald volledig zelf. Als jonge knaap leerde hij de kneepjes van het vak in de zaak van zijn neef.   

“Ik zei altijd dat ik zou stoppen als we na negen jaar het pand, waar de bakkerswinkel en koffieshop in gevestigd waren, niet zouden kunnen kopen. Caroline en ik runden de zaak alleen en dat was best pittig. We wilden graag iets opbouwen. Het pand was bovendien aan vernieuwing toe.” 

Ik zei altijd dat ik zou stoppen als we het pand niet zouden kunnen kopen.

Op dat moment krijgen Ronald en Caroline de kans om hun zaak te verhuizen naar de overkant. Daar komt een oude pastorie leeg te staan. Even overweegt Ronald om het pand te kopen, maar de investeringen zijn te zwaar. Gelukkig is er SPAR Lambrechts die er samen met een projectontwikkelaar een SPAR-winkel wil vestigen. Zij vragen Ronald om in het nieuwe pand een buurtwinkel te starten.  

En zo geschiedde. De nieuwe SPAR Express opent de deuren op 1 juli 2021. Ondertussen heeft Ronald de volledige gelijkvloers van het nieuwe pand aangekocht. Aan één kant vind je de buurtwinkel, aan de andere kant de koffieshop. Beide zaken zijn verbonden met elkaar door een glazen wand. Ronald en zoon Duncan runnen de buurtwinkel, en ook Duncans vriendin Rany sluit aan bij het ondernemersduo. Caroline is de perfecte gastvrouw van de koffieshop.   

Brood en zelfgemaakte patisserie

In de buurtwinkel nemen brood en patisserie nog steeds een prominente plaats in. “In het begin hebben we heel even met een andere leverancier voor het brood gewerkt”, vervolgt Ronald. “Maar dat viel tegen. We hebben heel snel beslist om alles te bestellen bij de bakker waarmee we vroeger samenwerkten. De patisserie maken we ook opnieuw zelf. De klanten waren de kwaliteit van onze bakkerswinkel gewend.”  

Ronalds brood en patisserie trekken heel wat klanten naar zijn buurtwinkel. “Nu is de uitdaging om die klanten te overtuigen ook andere producten in hun kar te leggen. De winkel draait zeker niet slecht maar ik ben ambitieus. SPAR Lambrechts zegt dat ik geduld moet hebben: een nieuwe winkel heeft anderhalf jaar de tijd nodig. Maar geduld is niet mijn sterkste kant (lacht).”  

Als ik maar tussen de mensen kan staan, dan ben ik gelukkig!

Gezelligheid troef

Ronald springt momenteel veel bij in de koffieshop van Caroline waardoor Duncan en zijn partner steeds meer taken in de buurtwinkel overnemen. De koffieshop draait uitzonderlijk goed. “We liggen op een route waar veel fietsers passeren. Je kan je klok erop gelijk zetten. Om één uur loopt het hier vol tot vier uur in de namiddag. Ook op zondag na de mis is het hier gezellig druk.” 

Ronald gelooft sterk in de sociale rol die zijn winkel speelt en wil daar verder op inzetten. De buurtsuperette kan volgens hem de draaischijf van het dorp worden. En hij heeft er als ondernemer én als mens het karakter voor om dat waar te maken. “Ik ben een flapuit en dat appreciëren mensen wel. Ik kan ook snel namen onthouden en spreek de klanten zo veel mogelijk aan bij hun voornaam. Als ik maar tussen de mensen kan staan, dan ben ik gelukkig.”  

De SPAR Express in Linde staat bekend als een gezellige winkel. En ook de jongste inwoners vinden hun weg naar de zaak. Als er kinderen aan de kassa komen en het is niet te druk dan zal Ronald al eens vragen of ze zelf hun boodschappen willen scannen. Een leuke ervaring voor de kinderen en hun ouders.  

Online bestellen voor senioren

In de gemeente zijn er plannen om een groot seniorencomplex te bouwen. De 200 woonunits worden voorzien van de Cubigo-tool. Dat is een online platform waarmee de bewoners toegang krijgen tot producten, diensten, toepassingen en informatie die hen helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te leven. “Onze SPAR Express zal daar ook deel van uitmaken. Bewoners kunnen via het platform hun bestelling doen die we dan aan huis leveren.” 

Het is duidelijk. Deze SPAR Express heeft alle sleutels in handen om een succes te worden. Tot hun grote verbazing werden ze in oktober door hun klanten zelfs bijna verkozen tot ‘Buurtsuper van het jaar’ binnen de SPAR Lambrechts-groep. Uiteindelijk eindigen ze op een mooie derde plaats, het bronzen plakkaatje schittert aan de kassa.

“Om die beloning al te krijgen, amper twee maanden na opening ... Het gaf ons een boost én vertrouwen in de toekomst. Ik had zelf nooit gedacht dat we dit zouden klaarspelen. Als ik hier ’s ochtends vroeg arriveer en het licht aanknip, dan ben ik trots op wat we nu al gerealiseerd hebben.” 

Gerelateerde artikels

Wat is een cafetariaplan en wat zijn de voordelen?
Team Vershuis is Groentevakman 2023
Neurodiversiteit op de werkvloer

Actueel

Vanaf dit weekend verbod op tabaksautomaten
Daarom ben ik lid

Sophie Delobelle, Spar Sint-Eloois-Winkel

Daarom ben ik lid

2 min.
Geen drempels meer voor digitaal statiegeld
cover-oktober-2023-hr.jpg

Super
MAG 4

SuperMAG nr. 4
Oktober 2023

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy