De lusten voor Delhaize, de lasten voor zelfstandigen?

2 min.

Delhaize

In een artikel in De Standaard lezen we dat supermarktgroep Delhaize zegt kandidaat-kopers te hebben voor alle eigen 128 supermarkten die ze wil verkopen. Dat lijkt optimistisch, want het is niet omdat iemand interesse toont, dat het tot een transactie komt. Delhaize heeft er belang bij om de perceptie te creëren dat er een zeer grote vraag is naar de supermarkten. Het is de basisregel onder vastgoedmakelaars: geef geïnteresseerden de indruk dat er veel gegadigden zijn en de zaak is snel beklonken.

Lees het artikel hieronder. 

De supermarkten die Delhaize in de etalage zet, kampen al jaren met dalende groei- en winstcijfers. Het management van de groep ziet zelf geen uitkomst meer. Het lijkt niet in staat het tij te keren, gooit de handdoek in de ring en zal zelfstandigen de winkels laten uitbaten.

Door de omschakeling naar zelfstandige uitbaters wentelt Delhaize heel wat risico's van zich af, want het bedrijf kan terugplooien op een bedrijfsmodel waarin het zelf niet veel geld moet stoppen. Delhaize wordt eigenlijk een soort doorgeefluik: goederen bestellen bij producenten en die laten bezorgen aan de zelfstandige winkeliers. Zelf hoeft het niet te veel te investeren, het kan zich beperken tot een compacte hoofdzetel en opslagplaatsen.

Door de koerswijziging moet Delhaize de lonen van 9.200 werknemers in de winkels niet langer zelf betalen en gooit het ook het 'sociaal passief' van zich af. Tot slot hoeft de groep ook de vernieuwing van de winkelinrichting niet langer op zich te nemen.

Toch blijft het geld binnenkomen in de vorm van commissies die Delhaize aanrekent aan de zelfstandigen: op de leveringen van producten, op het gebruik van de klantenkaart, de kassasystemen, enzovoort. Doordat Delhaize grote supermarkten in steden verkoopt, is het voor de zelfstandigen onhaalbaar om het winkelpand te kopen. Ze zullen dus nog huur moeten betalen. Doordat Delhaize eigenaar blijft van het gebouw, kan de zelfstandige niet overschakelen op een andere supermarktformule als hij ontevreden is over de aanpak van Delhaize.

Ook al huurt de zelfstandige het pand, de kosten om de winkelinrichting te moderniseren blijven voor hem. Een deel van de grote Delhaize-supermarkten is aan renovatie toe. Consumenten hechten belang aan de shopervaring. En het is voor het personeel aangenamer om in een frisse, moderne omgeving te werken dan in een uitgeleefd gebouw.

De zelfstandigen nemen ook een personeelsbestand over met een hoge anciënniteit en - zeker in Wallonië en Brussel - soms een strijdvaardige attitude. Doordat het grotere supermarkten zijn, tellen ze ook meer werknemers en is het beheer ervan complexer. Een deel van de betere rentabiliteit bij de zelfstandigen is te danken aan het specifiek paritair comité waaronder zij vallen, met meer flexibiliteit en minder hoge loonkosten.

Blijven die verschillen overeind? In de sector klinkt de roep luid om tot meer harmonisatie te komen. Daartegenover staat de vraag welke toegevoegde waarde Delhaize overmorgen nog kan bieden, nu het zich deels uit het vak terugtrekt? Welk rendement kunnen kandidaat-uitbaters verwachten? Ze kunnen maar beter alert zijn.

Bron: De Standaard 

 

Gerelateerde artikels

“Zonder overnames waren veel mensen hun job kwijt geweest”
Zelfstandige Delhaizes draaien 10% meer omzet na overname
Delhaize-franchisenemers: enthousiasme en bezorgdheid

Actueel

Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Worden jullie Buurtsuper van het jaar 2024?
Vlaams voedingsgedrag ontrafeld
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy