De buurtsuper is er voor je!

2 min.

Superbuurt
SuperMAG

Buurtsuper.be organiseert het hele jaar door ‘Samen bouwen aan een superbuurt’, een b2c-campagne om de troeven van de buurtsuper in de kijker te zetten.  We doen dit via vier piekmomenten en belichten daarbij telkens een andere troef. Eind november zetten we de belangrijke maatschappelijke rol van de buurtsuper in de kijker op een originele manier.

We installeerden een sofa in AD Willebroek  en lieten mensen uit de buurt vertellen welke rol die buurtsuper in hun leven speelt. De gesprekken werden geleid door moderator  en VRT-nieuwslezer Xavier Taveirne. Hij pikte ook enkele klanten uit de winkel en liet hen spontaan getuigen over hoe belangrijk de buurtsuper voor hen is.

Ontmoetingsplek

We vroegen aan Xavier hoe hij de dag ervaren heeft. “Er wordt vaak gezegd dat de buurtwinkel een maatschappelijke rol speelt en lokaal verankerd is, maar het was zo hartverwarmend om hier vandaag  te ontdekken dat dat ook echt zo is. Ik ben de hele dag omringd door mensen. Dus ik besef niet hoe sommigen kunnen vereenzamen. En dan niet één maar drie keer in de week boodschappen komen doen voor dat sociale contact. En dat is helemaal oké. Omdat de winkel medewerkers het ook gewoon fijn vinden dat je langskomt.” 

“Het is ook echt knap hoe verenigingen en vzw’s financiële en praktische steun krijgen van zo’n buurtsuper. En in ruil hier dan boodschappen komen doen. Of de parking komen opruimen met hun leden. Die wisselwerking en hoe je elkaar kunt versterken in een lokaal netwerk, vind ik heel mooi.” Wat is voor hem de definitie van  een buurtwinkel? “Een buurtsuper is een ontmoetingsplek waar mensen toevallig ook kunnen winkelen. En dat klinkt misschien gek, maar er gebeurt zoveel meer.” 

 

Er wordt vaak gezegd dat de buurtwinkel een maatschappelijke rol speelt. Het was zo hartverwarmend om hier te horen dat dat ook echt zo is.”

Er wordt vaak gezegd dat de buurtwinkel een maatschappelijke rol speelt. Het was zo hartverwarmend om hier te horen dat dat ook echt zo is.”

Xaviers ouders waren ook ondernemers. Ze baatten 40 jaar lang een horecazaak uit. Zo’n café had indertijd ook een belangrijke maatschappelijke rol. “We woonden boven de zaak en ik herinner me dat ik op een dag van de schoolbus meteen naar mijn kamer was gegaan. Mijn vader heeft me aan mijn oren getrokken en me verplicht om iedereen in het café een hand te geven én daar mijn huiswerk te maken."

"Ik heb daar wel onmiddellijk geleerd hoe belangrijk het is om altijd vriendelijk te  zijn tegen iedereen. En ook altijd oprecht geïnteresseerd te zijn in wat een ander te vertellen heeft. Je moet mensen in hun waarde laten en hun sterktes in de verf zetten. En ik heb de indruk dat Frederic, de zaakvoerder, dat hier heel goed doet.”    

Herbekijk onze Facebook Live

Gerelateerde artikels

Bijzonder varkensras met speciaal dieet
Vergeten en lekker zoet

Rammenas, pastinaak en zoete aardappel

Vergeten en lekker zoet

4 min.
Jong en gek genoeg om een buurtsuper uit te baten

Actueel

De grote Lenteschoonmaak
Februari zonder supermarkt
Een boon voor de boon
cover-van-supermag-dec-2022-hr-zonder-paskruisen.jpg

Super
MAG 5

SuperMAG nr. 5
December 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy