Belgische brouwgerst maakt doorstart

2 min.

Trots op die van ons

Weinig producten zijn zo typisch Belgisch als bier, al betekent dat niet dat onze nationale trots uitsluitend met lokale ingrediënten wordt gebrouwen. Cristal en Arvesta brengen daar verandering in en starten een samenwerking met Vlaamse en Waalse landbouwers om lokaal en duurzaam 300 hectare brouwgerst te telen en oogsten. 

Arvesta is reeds een aantal jaren actief in het telen van conventionele gerst op Belgische bodem en zorgt er samen met een aantal landbouwers voor dat Alken Maes gebruik kan maken van lokaal geteelde brouwgerst. Na enkele jaren van piloottesten is het eerste jaar van opschaling van de brouwgerst een succes. ​ 

Ze mikken dit jaar op ongeveer 300 hectare voor de productie van Cristal. Daarmee komt de teelt van Belgische brouwgerst in een klap in een stroomversnelling. 

Meer duurzaam?

  1. Het telen van brouwgerst heeft minder bemesting nodig en put de bodem minder uit dan de teelt van gewone gerst.
  2. Doordat de brouwgerst dicht bij huis wordt geteeld en gedorst, sparen we transport uitt. 
  3. Samen met Arvesta gaan lokale landbouwers aan de slag met CO2-reducerende technieken zoals carbon farming. ​
  4. De experts in the field van Arvesta staan de landbouwers met raad en daad bij omtrent CO2- en waterreducerende technieken zoals precisietechnologie. 

Alken Maes bekijkt om de samenwerking met Belgische boeren nog verder op te schroeven en de helft van de Cristal-volumes met Belgische gerst te produceren. 

Een van die boeren is trouwens Geert Gille van Lanbouwbedrijf Gille. Tussen Mechelen, Leuven en Brussel, te midden van de Tildonkse velden, ligt het landbouwbedrijf van de familie Gille. Vier generaties lang wordt hier al op het hoogste niveau 'geboerd'. De eerste generatie zorgde destijds voor de start van het telen van Brussels Grondwitloof. De laatste voegde daar nog aardappelteelt aan toe. ​

Nu wordt daar ook brouwgerst aan toegevoegd. Gaande van het telen tot het oogsten, verwerken, transporteren en afleveren van de eigen geteelde producten: alles hebben ze zelf in handen.

TIP: check hieronder het interview met Geert Gille voor ons SuperMAG van april. 

Gerelateerde artikels

De juiste reflex

Lekker van bij ons

De juiste reflex

2 min.
Lekker van bij ons Connect

De weg naar culinaire verbinding met lokaal lekkers

Lekker van bij ons Connect

2 min.
Belgische bloemkool

Actueel

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy