Kweekvlees, 3D-geprint voedsel en algen als superfood: voedselproducenten ontwikkelen steeds vaker innovatieve producten. Ruim zes op de tien (63%) Belgische bedrijven in de voedingssector beschouwt 'new food' als een prioriteit. Dat blijkt uit recent onderzoek door MT Sprout, in opdracht van Tetra Pak.
'New food' draait om het ontwikkelen van ingrediënten die mensen nog niet eerder aten of het toepassen van technologie om bekende ingrediënten op een nieuwe manier te produceren. Bijna de helft (48%) van de voedingsbedrijven noemt innovaties op dit gebied cruciaal, terwijl 15 procent ze belangrijk vindt. Slechts 11 procent vindt new food onbelangrijk.
De veranderende vraag in de markt is volgens foodprofessionals de belangrijkste reden om voedselinnovaties te omarmen. 68 procent van de bedrijven merkt dat consumenten steeds vaker kiezen voor duurzamere alternatieven, zoals vleesvervangers en sojaproducten. Daarnaast noemt een derde (32%) de beschikbaarheid van nieuwe technologieën als belangrijke drijfveer om nieuwe voedingsopties te onderzoeken. Een kwart (23%) van de bedrijven ziet hun duurzaamheidsdoelen als motivatie, terwijl 22 procent de invloed van Europese regelgeving als reden noemt.
37 procent van de respondenten verwacht dat plantaardige zuivelalternatieven de grootste impact zullen maken op de voedingsindustrie in de komende vijf jaar. Evenveel mensen zien een positieve toekomst voor plantaardige vleesalternatieven. 20 procent ziet potentieel in algenproducten en 15 procent in gekweekt vlees.
Ondanks de groeiende interesse in nieuwe voedingsmiddelen stuiten bedrijven op verschillende obstakels bij de implementatie van innovaties. Volgens 58 procent van de respondenten is de grootste uitdaging de nodige investering.
Dat alles blijkt uit recent onderzoek door MT Sprout, in opdracht van Tetra Pak, expert in voedselverwerking en - verpakkingsoplossingen.
Actueel

Confiserie Temmerman
120 jaar ambachtelijk snoep van de bovenste plank
Lees artikel

Voor jou gelezen
1/5 jongeren werkt deeltijds
Lees artikel
