Franchise

In de voedingsdetailhandel is een overgrote meerderheid van de winkeliers de jongste decennia in een franchiseformule gestapt, een manier van samenwerken zie zowel voor de franchisegever als -nemer een toegevoegde waarde biedt.

Nieuw op het web: www.allesoverfranchising.be

Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie die de belangen verdedigt van zelfstandige supermarkten, zet een nieuwe website in de markt: www.allesoverfranchising.be.

“Met deze bundeling van relevante informatie over franchising op één centraal adres, bieden we een antwoord op de talrijke vragen van zowel franchisenemers als (kandidaten-) franchisenemers”, licht Luc Ardies,   directeur van Buurtsuper.be, toe.

“De reden voor dit initiatief is dat franchising voor veel ondernemers enerzijds een mooi potentieel biedt en anderzijds ook een veld met vele valkuilen is. Franchising kan een interessante hefboom zijn tussen de inkoopmacht en het sterk imago van een franchisegever en de kleinschalige flexibiliteit van de lokale franchisenemer. Anderzijds bevatten de contracten steeds meer clausules die bedreigend zijn voor zowel de investeringen van de franchisenemer als de complete vrije markt. Bij franchise is er ook geen   onderhandelingsruimte: de franchisenemer is de zwakkere partij en het contract is ‘te nemen of te laten’.
Via www.allesoverfranchising.be leggen we zowel het potentieel als de valkuilen bloot en reiken we de   (kandidaten-) franchisenemers de nodige tools aan om zich een weg door het bos te banen.”

Bovenop informatie en tools biedt www.allesoverfranchising.be ook een dagelijkse update van alle nieuwsberichten over zowel franchisegevers als- nemers.

Franchisewet

De specifieke wettelijke regeling voor franchising en commerciële samenwerking heeft betrekking op de informatieplicht en de verplichte wachttermijn vooraleer het contract mag worden ondertekend. Deze wettelijke verplichtingen moeten toelaten dat de kandidaat-franchisenemer zich eerst grondig kan informeren en laten adviseren over de samenwerkingsformule waar hij wenst in te stappen. Enkel op die manier kan hij met kennis van zaken van start gaan.

Lees meer ››

Quick Scan voor franchisenemers

Als kandidaat-franchisenemer heeft u het recht om na de overhandiging van het ontwerpcontract, gedurende één maand voor de ondertekening juridisch advies in te winnen (cfr. Wet van 19.12.2005). Via de UNIZO Quick Scan bieden wij u juridisch advies in samenwerking met een gespecialiseerd advocatenkantoor op maat van uw ontwerp contract. Leden van Buurtsuper.be betalen voor deze dienstverlening 75 EUR, niet leden 245 EUR.

Lees meer ››