Zo bezorgen de drones van Aha in de achtertuin


“Je moet niet vergeten hoe uniek de situatie in IJsland is”, vertelt topman Maron Kristófersson. “De gemiddelde bezorgafstand bij Deliveroo is 2,6 kilometer en de meeste ritten zijn korter dan een kilometer. Bij ons ligt het gemiddelde op zeven kilometer. Waar een chauffeur van Deliveroo vijf tot zeven bezorgingen per uur kan doen, zijn dat er bij ons maximaal twee. Vanwege de lange afstanden liggen de kosten per bezorging veel hoger dan bij alle internationale bezorgdiensten die je kunt bedenken.”

Wie van deze optie van het IJslands platform gebruik wil maken, moet over een ‘goedgekeurde tuin’ beschikken. Daarvoor hebben ze van alle buren in een straal van vijftig meter schriftelijk toestemming nodig. Aha voert gesprekken met de overheid om uitzondering te krijgen op deze regel, die volgens hem is bedoeld om privacyproblemen te voorkomen. “Aangezien het hier niet gaat om cameradrones maar om bezorgdrones, maken we geen inbreuk op iemands privacy. Ze zijn ook niet zo lawaaiig als mensen denken.”

Kristófersson is ervan overtuigd dat de hele logistieke operatie schaalbaar is. “Of het ook in Nederland werkt? Kijk naar hoeveel steden er in Nederland nog niet bediend worden door bezorgdiensten, omdat ze een kilometer of zeven van een restaurant afliggen.”

In twee tot vijf jaar zijn drones volgens hem in staat om zo’n 25 kilometer af te leggen met een snelheid van driehonderd kilometer per uur. Dan kun je hamburgers op een behoorlijke afstand van de fastfoodzaak nog warm thuisbezorgen, stelt Kristófersson. “En dat voor twee tot drie euro.”

Weten hoe dit in zijn werk gaat? Bekijk hier de video! 

Bron: Retailtrends.nl

TIP: Geïnspireerd door het initiatief van dit unieke land? Neem dan deel aan Buurtsuper.be Inspiratietour 'Change in Iceland & Hip in New York'

Gerelateerde artikels

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt

Actueel

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy