Tongschar is Vis van het jaar


Productnieuws

Belgen zijn niet zo’n viseters en àls we vis eten, kiezen we meestal voor een beperkt aantal soorten, waardoor overbevissing dreigt. Met de verkiezing van een Vis van het jaar probeert VLAM de horizon van de Belg te verruimen.

Bij de keuze van de Vis van het jaar wordt rekening gehouden met onder meer deze elementen:

  • de soort moet voldoende beschikbaar zijn en worden aangevoerd  door de Vlaamse vissers.
  • duurzaamheidsaspecten zoals de toestand van het visbestand en de visseizoenen. Vandaar dat de vis van het jaar wordt bekend maken wanneer hij culinair op zijn best is, voldoende wordt aangevoerd en hij niet in de paaiperiode zit. Het seizoen van tongschar loopt van augustus tot maart. In het voorjaar 2016 was de aanvoer van tongschar eerder beperkt waardoor werd gekozen om de Vis van het jaar einde augustus bekend te maken. Er wordt dan veel tongschar opgevist als bijvangst in de pladijsvisserij.

Tongschar behoort samen met tong, pladijs, griet en tarbot tot de platvissen. Platvissen zijn bodemvissen. Tongschar heeft een voorliefde voor een stenige zeebodem als biotoop, vandaar dat hij ook wel steenschol of steenschar wordt genoemd.

Tongschar heeft een gladde, warmbruine bovenzijde en een witte onderzijde. Hij onderscheidt zich ook door zijn kleine kop en mond. Tongschar is een traag groeiende vis. De dieren zijn geslachtsrijp op een leeftijd van 4 jaar en een volwassen vis meet dan zo’n 20 à 30 cm. Er zijn exemplaren gevangen van 65 cm maar de meeste tongscharren die gevangen worden, meten doorgaans 25 tot 40 cm.

De paaiperiode loopt van april tot juli. Vanaf eind augustus tot in het najaar wordt de meeste tongschar opgevist. Vanuit biologisch én culinair standpunt is dit ook het ideale moment om het nieuwe seizoen van tongschar aan te kondigen.

Tongschar is een typische Noord-Atlantische vissoort. Hij komt voor van de Barentszzee tot het noorden van de Golf van Biskaje. De grootste populaties vinden we terug in de Noordzee en de visgronden rond de Britse Eilanden.
Onze vissers verschalken tongschar vooral in de Noordzee en het Oostelijk Engels kanaal, 2/3 van de totale vangst wordt hier opgevist. Het visbestand wordt er continu gemonitord en de bestanden worden er duurzaam bevist. De overige vangst komt uit gebieden die niet continu gemonitord worden, vooral de Keltische zee is een belangrijk visgebied. Uit analyses van de vangstefficiëntie kan men wel concluderen dat ook hier geen redenen tot ongerustheid zijn.

Gerelateerde artikels

Cacaoprijzen stijgen, maar niet alle lokale chocoladeproducenten voelen dat
Boost je gezondheid en energie met de kiwi’s van Zespri
Vegetarische schnitzel en kaasschnitzel

Actueel

Carrefour Market Ekeren springt mee op de kar van e-commerce
Waarom ook Jumbo steeds meer winkels zelfstandig maakt
1+1 gratis: ook Colruyt springt op de kar
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy