Minister Ducarme belooft dit najaar protocolakkoord ‘Afrekenen met winkeldieven’


Volgens Buurtsuper.be moet die schadevergoeding voldoende hoog en onder alle omstandigheden forfaitair moet zijn. Het ontradend effect dat van zo’n forfaitaire schadevergoeding uitgaat is minstens even belangrijk dan de vergoeding zelf., aldus de supermarktorganisatie.

Buurtsuper.be heeft anderhalf jaar gelden aan de federale regering voorgesteld om, naar Nederlands model, winkeliers de kans te geven om zelf af te rekenen met winkeldieven. Voor het zomerreces van 2017 werd op de speciale Ministerraad met de eveneens betrokken ministers Geens en Jambon, die rond veiligheid een aantal beslissingen nam, een principieel akkoord gegeven aan de procedure. Het is een dading onder betrokken partijen, waarbij winkelier en dief overeenkomen dat na winkeldiefstal er een schadevergoeding wordt betaald. De politie wordt hiervan in kennis gesteld, zodat ook justitie alle voorvallen kan opvolgen, maar ze moet niet noodzakelijk ter plaatse komen om een PV op te maken. Er is ook een incassosysteem aan de procedure gekoppeld zodat de winkelier niet zelf de schadevergoeding moet innen. In Nederland daalde hierdoor het aantal winkeldiefstallen aanzienlijk.

Straffeloosheid tegengaan
Het afgelopen jaar werden de betrokken winkelorganisaties, waaronder Buurtsuper.be en UNIZO, uitgenodigd om in diverse werkgroepen samen met het kabinet Durcarme en ook de FOD Justitie en Politie tot een werkbaar model te komen. De winkelorganisaties hebben ondertussen ontwerpstatuten uitgewerkt voor de op te richten vzw, die alles in goede banen moet leiden. Er werd ook een privé-bedrijf gevonden die voor de operationele werking moet instaan. In september hervatten de gesprekken tussen de kabinetten van de ministers van Middenstand, Binnenlandse Zaken en Justitie en de sectororganisaties, meldde het kabinet van minister van Middenstand Dennis Ducarme gisteren. "Het is de bedoeling om dit jaar nog een protocolakkoord te ondertekenen", dixit de woordvoerster. "De minister wil met de boetes de straffeloosheid tegengaan."

Bezorgd over hoogte boete
Winkeldiefstallen betekenen een verlies van 1 tot 2 procent van de omzet voor de sector, klinkt het. In Nederland bestaat het systeem al lang, daar kan de handelaar een boete van 181 euro opleggen. Dat bedrag zal volgens het kabinet Ducarme niet zomaar overgenomen worden voor België, er wordt bekeken wat het best van toepassing is voor België. Buurtsuper.be is tevreden dat het systeem eindelijk kan in werking treden. Alleen is de organisatie nog bezorgd over het feit dat de hoogte van de boete (181 euro) in vraag wordt gesteld.
“De operationele opvolging, inclusief het incassosysteem dat door het privébedrijf wordt georganiseerd, kost heel wat geld. Bovendien is, omwille van het ontradend effect, de uniforme communicatie van de schaderegeling in de winkels en in de media minstens even belangrijk is dan de vergoeding zelf. In die zin moet het onder alle omstandigheden om één en hetzelfde bedrag gaan”, aldus Luc Ardies van Buurtsuper.be.

Gerelateerde artikels

Stap voor stap naar meer plantaardige voeding met halfhalf
VDAB Jobbeurs Verkoop & Horeca
Daarom ben ik lid

Kurt Van Turnhout, Alvo Supermarkt Nagels

Daarom ben ik lid

2 min.

Actueel

Stap voor stap naar meer plantaardige voeding met halfhalf
VDAB Jobbeurs Verkoop & Horeca
Daarom ben ik lid

Kurt Van Turnhout, Alvo Supermarkt Nagels

Daarom ben ik lid

2 min.
cover-van-supermag-feb2024-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy