Jongeren minder flexibel, maar supermarkt moet wel langer open blijven


Socioloog Ignace Glorieux van VUB vraagt zich in het artikel af hoe het toch komt dat jongeren die mentaliteit hebben. “De werkloosheid is veel lager dan vroeger”, zegt socioloog Ignace Glorieux (VUB). “Vroeger was je blij als je werk vond en durfde je niet op je strepen staan. Nu leggen werkgevers eieren onder hun mensen om ze toch maar te kunnen houden.” En als jongeren dan toch kunnen kiezen, kiezen ze zelden voor een job waar je elke vrijdag- en zaterdagavond paraat moet staan.

“Als ik zie hoe het er bij ons op kantoor nu aan toe gaat, denk ik soms: in onze tijd zou het niet waar geweest zijn”, zegt ­Glorieux. “Een vergadering na 17 uur, dat was vroeger de normaalste zaak van de wereld. Maar mensen hebben een grotere gevoeligheid gekregen voor de werk-privé­balans. Werken terwijl je partner en kinderen thuis zijn? Mensen willen die opoffering niet meer doen.” Dat jongeren gemiddeld genomen steeds beter opgeleid zijn, speelt ook mee volgens Jan Denys van Randstad. “Iemand met een master heeft minder zin om op moeilijke uren te gaan werken. Maar door dat ­gebrek aan flexibiliteit boeten we in aan concurrentiekracht en dat kost jobs.”

De paradox is dat we onze vrije tijd wel flexibel willen invullen. En verwachten dat iemand dan steeds voor ons paraat staat: de supermarkt moet langer openblijven, onze internetbestelling staat het liefst de dag erna aan de deur. “We verwachten verse pistolets op zondagochtend, maar niemand wil het doen”, aldus Glorieux. Toch noemen we die jongeren beter geen werkschuw tuig, zegt hij. “De werkdruk is veel hoger. We zijn minder flexibel, maar er wordt veel intensiever gewerkt. Dus willen we een rustig weekend en avond. Die beperking opent mogelijkheden: we kunnen als maatschappij veel meer dingen samen doen. We moeten dat gebrek aan flexibiliteit dus helemaal niet erg vinden."

 

Gerelateerde artikels

“We staan voor een copernicaanse revolutie”
Stap voor stap naar meer plantaardige voeding met halfhalf
VDAB Jobbeurs Verkoop & Horeca

Actueel

“We staan voor een copernicaanse revolutie”
Stap voor stap naar meer plantaardige voeding met halfhalf
VDAB Jobbeurs Verkoop & Horeca
cover-van-supermag-feb2024-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy