Energie-advies van de Buurtsuper.be adviseur


• Variabele prijs meest interessant.
• Vanaf 2017 bijkomende kortingen mogelijk dankzij groepsaankoop Buurtsuper.be

BS.be: Op uw advies werd met energieleverancier Bee een groepsaankoop georganiseerd. Waarom Bee?
Michel Van Gorp: Het grote voordeel van Bee is hun constante monitoring van de markt en hun ‘Optimal’ formule. Hiermee hebben onze leden de vrijheid en mogelijkheid om op de juiste momenten hun prijs vast te zetten voor een bepaalde periode, terwijl in andere jaren de prijs variabel kan gehouden worden.
 
BS.be: Er hebben zich momenteel 89 leden ingeschreven op de groepsaankoop van Buurtsuper.be & Bee voor een totaal energievolume van meer dan 25000 MWh. Welke effect geeft dat op de prijzen van onze leden?
Michel Van Gorp: Heel wat contracten starten vanaf 1/1/2017, zodat we vanaf volgend jaar de eerste schijf halen voor bijkomende korting voor alle ingeschreven leden. Deze eerste kortingschijf is ook al van toepassing in 2018 en 2019, vermits ook in deze jaren deze volumeschijven worden gehaald. De initiële toeslagen die Bee vraagt bovenop de groothandelsprijs zijn zeer marktconform en houden al rekening met een groepsvolume. Dat vanaf 2017 bijkomende kortingen worden gegeven voor alle leden brengt deze toeslagen nog scherper.
 
BS.be: Bee heeft de leden einde 2015 het advies en de mogelijkheid gegeven om de prijs voor 2016 vast te leggen. De groothandelsprijs bedroeg toen 34,40 € per MWh. Alle leden zijn hierop ingegaan. Is dit een goede keuze geweest?
Michel Van Gorp: ‘34,40 € was op dat moment een historisch lage prijs. In 10 jaar vrije markt was dat op die moment de laagste notering die we hebben gezien. Maar minstens even belangrijk: dat was toen de laatste moment dat leden hun prijs konden vastleggen voor de levering in 2016. Als we echter nu de variabele prijzen bekijken van de eerste 8 maanden van 2016, dan zien we een gemiddelde prijs van 28,3 € per MWh. Deze gemiddelde prijs zal waarschijnlijk nog verhogen door de duurdere wintermaanden. Maar tot nu toe blijkt de variabele prijs van 2016 nog lager dan de ideale vaste prijs die we vorig jaar konden en hebben afgesloten.’

BS.be: Wat raadt u onze supermarkten aan voor de komende jaren?
Michel Van Gorp: ‘Statistisch gezien kan men beter energie aankopen aan een variabele prijs. Anderzijds als de vaste prijs laag is, dan ben je als klant zeker dat je niet méér kunt betalen. Iedere afnemer dient voor zichzelf te beslissen of het vaste prijs niveau laag genoeg is om zijn prijs vast te leggen. Ik verwacht niet direct een stijging van de prijzen, behalve als er zich terug een probleem zou voordoen in de nucleaire centrales. Bij stabiele prijzen zijn de variabele prijzen statistisch gezien steeds goedkoper.’

Gerelateerde artikels

Stap voor stap naar meer plantaardige voeding met halfhalf
VDAB Jobbeurs Verkoop & Horeca
Daarom ben ik lid

Kurt Van Turnhout, Alvo Supermarkt Nagels

Daarom ben ik lid

2 min.

Actueel

Stap voor stap naar meer plantaardige voeding met halfhalf
VDAB Jobbeurs Verkoop & Horeca
Daarom ben ik lid

Kurt Van Turnhout, Alvo Supermarkt Nagels

Daarom ben ik lid

2 min.
cover-van-supermag-feb2024-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy