Discussie over verbod plastic zakjes laait hoog op


Afgelopen week vond in het Vlaams Parlement een hoorzitting plaats waar Fedpack naast Buurtsuper.be hun ervaringen en inzichten kwamen delen met de parlementsleden. De sp.a-fractieleden van het Vlaamse Parlement vielen volgens het bewuste krantenartikel dinsdag naar eigen zeggen van hun stoel tijdens een hoorzitting over de zwerfvuilproblematiek. Ze gingen ervan uit dat Jan Goesaert, een van de sprekers, hen zou inlichten over de alternatieven voor plastic zakjes. Wat ze hoorden was volgens hen een pleidooi voor plastic.

Top in recycleren

Jan Goesaert zou ook gezegd hebben dat de politiek de bevolking niet blindelings moet volgen, omdat die haar mening vormt door de plastic oceanen die op televisie te zien zijn. In de rechtszetting vandaag verduidelijkt Goesaert: "Ik heb het tijdens de hoorzitting over plastic oceanen gehad omdat ik wilde uitleggen dat de discipline van mensen ook een rol speelt bij het bestrijden van zwerfvuil. Ons land hoort bij de top als het gaat over recycleren. Dat wilde ik duidelijk maken. Het klopt toch dat de plastic zakjes die in de Indische Oceaan ronddrijven niet van ons zijn? Beweer ik dat we niets aan dat afval moeten doen? Nee. Een verbod op draagtasjes is volgens mij te simpel. Je kunt ze niet van de ene dag op de andere wegnemen en zeggen 'trek uw plan maar'. De consument gaat altijd weer voor praktisch en goedkoop. Dat zie je op plekken waar er zo'n verbod is. Ook in Wallonië en Brussel. Het toezicht is niet goed georganiseerd.”

Alternatieven

“Fedpack wil een realistische oplossing voor het probleem van zwerfvuil. Ik zie dagelijks hoe moeilijk het is om plastic te vervangen. We zijn wel goed bezig. De doelstelling van Europa, om in 2019 een jaarlijks verbruik van 90 zakjes per persoon te bekomen, hebben we nu al gehaald. Polypropyleen is een alternatief, maar ook een petroleumderivaat. Papier is de voor de hand liggende optie, maar is niet in alle omstandigheden goed. Als het regent, verliest het zijn sterkte. Alle plastic zakjes door papieren exemplaren vervangen gaat sowieso niet: daarvoor hebben we niet genoeg bomen. Katoen en linnen? Dat is niet voldoende en snel genoeg beschikbaar. Bioplastics? Daarover is er veel wetenschappelijke discussie”, aldus Goesaert.

Ontradende prijzen

“De kern van de boodschap van Fedpack is dat we een gezamenlijke inspanning moeten doen: de verpakkingssector wil met Unizo, Buurtsuper.be en Comeos een campagne opstarten waardoor klanten via ontradende prijzen de kassazakjes links laten liggen. Samen met de regering willen we een sensibiliseringsactie op poten zetten."

Gerelateerde artikels

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt

Actueel

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy