Debat statiegeld in Vlaams Parlement: plan teruggefloten


Minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) had haar plannen om de strijd tegen zwerfvuil op te voeren naar buiten gebracht via de pers. Vlaamse Eerste Minister Geert Bourgeois wilde niet dat ze het plan verspreidde, want de regering had het nog niet kunnen inkijken. Schauvliege heeft haar plan dan mondeling toegelicht. Het plan omvat onder meer de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flesjes. Iets waar Buurtsuper.be al sinds de eerste bekendmaking in 2015 tegenstander van is. De kosten voor de buurtsupermarkten lopen hiervoor hoog op, zonder dat de meerwaarde in de strijd tegen zwerfvuil duidelijk is.

Open Vld-parlementslid Gwenny De Vroe gisteren hierover: "Over statiegeld kan ik kort zijn: onze fractie is geen voorstander, het is geen totaalaanpak en het is onrechtvaardig omdat Vlamingen al Europees kampioen recycleerders zijn, terwijl een kleine groep zwerfvuil creëert". Open Vld gelooft veel meer in handhaving, zoals hogere boetes - iets wat trouwens al eerder is goedgekeurd door de regering. Jammer genoeg hebben burgemeesters zoals Van Quickenborne, Somers, Dewael en Keulen zich eerder aansloten bij de statiegeldalliantie. De liberalen zijn dus intern verdeeld over het dossier. Vlaams parlementslid voor N-VA Wilfried Vandaele maakte zich zorgen of statiegeld de inmiddels bekende blauwe pmd-zak niet op de helling zou zetten. “En wat met buurtwinkels die geen middelen of plaats hebben om een inzamelpunt te plaatsen, en klanten dreigen te verliezen? En zal de Vlaming niet nog meer de grens oversteken om drank te kopen?”

N-VA Fractieleider Matthias Diependaele stelde dat statiegeld de kost van zwerfvuil verlaagt met maar 16 miljoen euro, terwijl de invoering 77 miljoen euro kost. Schauvliege verdedigde het plan nog door te stellen dat de winkeliers volledig vergoed zullen worden. Hoe dat precies zou moeten gebeuren is niet duidelijk.

Gerelateerde artikels

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt

Actueel

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy