Contactloos betalen is de toekomst


Volgens de betaaldienst Worldline waren er in de eerste vijf maanden van dit jaar ruim 1 miljard elektronische betalingen in ons land. Dat is 12 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. In de kleinhandel steeg het aantal elektronische betalingen (tot 5 euro) zelfs met een derde.

De Standaard vestigt in een recent artikel de aandacht op de ‘contactloze’ betalingen. Een kleine minderheid daarvan, zo'n 36 miljoen betalingen, gebeurde 'contactloos'. Dat is belachelijk weinig in vergelijking met Nederland, waar de helft van alle elektronische betalingen contactloos verloopt (in Tsjechië zelfs 90 %), maar het is wel al drie keer meer dan in de eerste vijf maanden van 2018.

Nog een indicatie dat de nieuwe betaalvorm in de lift zit: een vijfde van alle betalingen met de maaltijdchequekaarten van Edenred verloopt contactloos. E-maaltijdcheques worden dan ook vaak gebruikt voor kleinere aankopen.

Dit is nog maar het begin, luidt het eensgezind bij betaaldiensten en banken. De NFC (Near Field Communication) technologie die contactloze betalingen mogelijk maakt, is op alle nieuwe betaalkaarten aanwezig. Kaarten zonder NFC verdwijnen gestaag van de markt, omdat banken zowat een vijfde van hun betaalkaarten vernieuwen per jaar.

Bij een klassieke elektronische betaling in de winkel moeten je klanten hun bank- of kredietkaart in de betaalterminal steken en pincode invoeren. Bij contactloos betalen, halen zij de kaart gewoon langs de voor- of zijkant van de betaalterminal. De gemiddelde tijdswinst bij contactloos betalen bedraagt met andere woorden, 10 à 15 seconden.

Gerelateerde artikels

Stap voor stap naar meer plantaardige voeding met halfhalf
VDAB Jobbeurs Verkoop & Horeca
Daarom ben ik lid

Kurt Van Turnhout, Alvo Supermarkt Nagels

Daarom ben ik lid

2 min.

Actueel

Stap voor stap naar meer plantaardige voeding met halfhalf
VDAB Jobbeurs Verkoop & Horeca
Daarom ben ik lid

Kurt Van Turnhout, Alvo Supermarkt Nagels

Daarom ben ik lid

2 min.
cover-van-supermag-feb2024-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy