Colruyt kiest voor Belgische biosoja


Sojaburgers & sojaspreads
De interesse van Colruyt Group in Belgische soja is niet nieuw. Vier jaar lang maakte de supermarktketen deel uit van een consortium met onder meer ILVO, AVEVE en Alpro, dat de haalbaarheid van lokale, Belgische sojateelt onderzocht. De afdeling research & development van Colruyt Group ging aan de slag en kwam uit bij het idee om sojaburgers en sojaspreads, die gemaakt zijn van 100 procent Belgische soja in de markt te zetten.

Duurzame samenwerking
In het Brugse vegetarische voedingsbedrijf ‘La vie est belle’ vond Colruyt Group de ideale partner om deze sojahamburgers en -spreads te gaan ontwikkelen. Het akkerbouwbedrijf produceert op 50 hectare spelt, tarwe, aardappelen, bonen, maïs, grasklaver en voederbieten. Een paar jaar geleden startte ze er met de omschakeling naar bio. Tegen 2020 moeten alle gronden van het akkerbouwbedrijf omgeschakeld zijn.

Investeren in lokale producten
De keuze voor biologische soja werd ingegeven door de keuze voor Bio-Planet als afzetkanaal. Uniek is dat in de vier producten die vanaf volgend voorjaar in de Bio-Planetwinkels liggen, de totaliteit van de sojabonen wordt verwerkt, waar die voor andere producten vaak eerst geraffineerd worden.

Voor Colruyt Group is dit al de vijfde rechtstreekse samenwerking met land- en tuinbouwers. Na eerdere samenwerkingen met telers van aardappelen, appels, biogroenten en biologisch varkensvlees en de aankoop van een hoeve met 25 hectare biologische gronden, wil de supermarktketen nu verder inzetten op lokale en vraaggestuurde ketens. 

Foto: Colruyt Group
Bron: Vlaams infocentrum land-en tuinbouw

Gerelateerde artikels

Nieuwe regering zal geen vleestaks invoeren
Van Eccelpoel opnieuw aan het verbouwen
Drie podcasts over lokale voeding

Actueel

Nieuwe regering zal geen vleestaks invoeren
Van Eccelpoel opnieuw aan het verbouwen
Drie podcasts over lokale voeding
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy