Buurtsuper.be positief over nieuw re-integratievoorstel langdurig zieken


"Nadruk moet op ondersteuning liggen, niet op sanctionering"

"Je kan werkgevers toch niet laten opdraaien voor de ziekte van een werknemer, terwijl ze daar zelf geen enkele impact op hebben", luidde de argumentatie van de ondernemersorganisaties. In haar nieuwe voorstel wil de minister werkgevers verplichten 'constructief mee te werken aan de re-integratie van medewerkers' en zijn sancties pas aan de orde bij een manifeste weigering, iets waar UNIZO en Buurtsuper.be kunnen  in meegaan. "Voorwaarde is wel dat bij de uitrol effectief de nadruk wordt gelegd op het positief stimuleren van de re-integratie en niet op de sanctionering."

"Sanctionering kan enkel aan de orde zijn wanneer de werkgever écht niet wil meewerken, en na een duidelijke verwittiging. Een werkgever kan nog zo zijn best doen om mee te zoeken naar een geschikte (nieuwe) job voor de medewerker in kwestie, maar als zwart op wit blijkt dat die job er niet is in zijn bedrijf, houdt het verhaal op. Vooral in kleinere bedrijven is het vaak niet mogelijk aangepast werk te vinden. En dan is zo'n mislukte re-integratie niet de schuld van de werkgever en mag je hem daar ook niet voor beboeten." UNIZO is dan ook tevreden dat kleine KMO's worden ontzien in het voorstel van minister De Block.

De overheid moet zich volgens UNIZO nu vooral concentreren op de ondersteuning van werkgevers bij de opmaak van een re-integratieplan, iets waar ze nog geen ervaring mee hebben. Ook de arbeidsgeneesheren moeten de werkgevers hierin bijstaan. "Maar de financiering hiervan is nog niet geregeld. En die is cruciaal. Het kan niet de bedoeling zijn dat de werkgevers voor deze kosten opdraaien."

Om de re-integratie op de werkvloer te bevorderen, moeten werkgevers ook meer mogelijkheden krijgen om contact te houden met hun zieke medewerkers, aldus nog UNIZO. Dat geeft hen een beter beeld van de situatie, waardoor ze ook proactiever kunnen handelen om de medewerker bij terugkeer terug in te schakelen.

Tot slot benadrukken UNIZO en Buurtsuper.be dat de re-integratie een gedeelde verantwoordelijkheid blijft, waarbij (vooral) ook de betrokken werknemers en artsen hun rol actief moeten opnemen.

Gerelateerde artikels

“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU

Actueel

“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy