Bourgeois wil voorstellen afvalplan "grondig bestuderen"


Bourgeois wil zich inhoudelijk niet uitspreken over de voorstellen, maar belooft wel dat zijn regering zal komen met een "omvattend" en "ambitieus" plan. Op een timing voor dat plan wil Bourgeois zich niet laten vastpinnen.
Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) stelde vorige maand een plan voor dat de afvalberg fors moet inperken. Maar haar idee om statiegeld in te voeren voor blikjes en plastic flessen kreeg een 'no-go' van Open Vld en N-VA. De regering legde daarop, op vraag van N-VA, de bal in het kamp van de bedrijven die die afvalberg creëren.

Statiegeld op blikjes en pet
De verpakkingsindustrie (met name Comeos, Buurtsuper, Unizo, Detic en Fevia) werkte een eigen verpakkingsplan uit. Het plan bevat een hele reeks doelstellingen met bijbehorende deadlines, maar statiegeld op blikjes en pet-flessen maakt geen deel uit van dat plan.

Maar nog voor het plan goed en wel is verspreid, gooit het Vlaams Parlement de voorstellen al collectief in de vuilnisbak. Zowat alle partijen bestempelen de voorstellen als onvoldoende.

Ook meerderheidspartijen N-VA en Open Vld, partijen die nochtans net als de sector geen voorstander zijn van statiegeld, hebben kritiek. Terwijl Wilfried Vandaele (N-VA) nog vrij voorzichtig vindt dat de voorstellen kunnen "bijgevijld" en "versterkt" worden, gaat Gwenny De Vroe (Open Vld) een flinke stap verder. "We zijn zwaar ontgoocheld in wat we gelezen hebben", klonk het.

Zij pleit voor een "ambitieuze" aanpak en een verbod op klassieke plastic, niet alleen in verpakkingen, maar ook in kledij en cosmetica.

Geen knopen doorhaken
Maar minister-president Bourgeois laat voorlopig niet in zijn kaarten kijken. Hij wil de voorstellen eerst "grondig bestuderen" en eerst bespreken in de schoot van de regering. Bourgeois krijgt het verwijt dat zijn regering de knoop niet doorgehakt krijgt en onvoldoende ambitie toont. Daar is de regeringsleider het niet mee eens. "We zullen met een omvattend en zeer ambitieus plan komen voor de aanpak van verpakkingsafval en zwerfvuil", aldus Bourgeois.

Hij benadrukte wel dat blik en pet-flessen maar een deel van het zwerfvuilprobleem zijn. Verder vindt Bourgeois dat ook de consument zijn verantwoordelijkheid moet nemen en dat er een strengere handhaving moet komen.

Wanneer de Vlaamse regering de knoop zal doorhakken over dat omvattende plan, kan Bourgeois niet zeggen. "Ik laat me niet vastpinnen op een timing", aldus Bourgeois.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt

Actueel

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy