Afrekenen met winkeldieven


Buurtsuper.be had in 2017 gevraagd om winkeliers de mogelijkheid te geven om een winkeldiefstal via een dading te kunnen regelen. Dit betekent dat benadeelde zaakvoerder en de betrapte winkeldief onderling overeenkomen - naar burgerlijk recht -  om de schade die de onderneming lijdt, te vergoeden.

Buurtsuper.be heeft dat idee in Nederland opgepikt en samen met UNIZO en de andere betrokken organisaties verder uitgewerkt. In Nederland is het project al jaren van toepassing onder de naam ‘Afrekenen met winkeldieven’. Het project is in Nederland succesvol omdat zowel justitie als politie zich erachter schaarden. Dit syteem zorgt immers voor een vermindering van de administratieve rompslomp voor alle partijen. Daar werd een privé bedrijf aangezocht om de incasso te regelen, de nodige modelformulieren op te maken en een procedure, in samenspraak met alle bevoegde overheidsinstanties, op te stellen.

‘Afrekenen met winkeldieven’ heeft in Nederland vooral ook een ontradend effect gehad omdat met dit lik-op-stuk beleid potentiële winkeldieven nu weten dat er een effectief te betalen vergoeding (€ 181) volgt op de diefstal, ongeacht de waarde van het gestolen goed. Er wordt sowieso aangifte gedaan bij de politie (die niet langer ter plaatse moet komen), zodat ook het parket nog altijd kan beslissen om de dief strafrechtelijk te vervolgen (bijvoorbeeld bij recidivisme of indien er linken zijn met andere vormen van criminaliteit). 

Uit de Nederlandse praktijk blijkt dat in de meerderheid van de gevallen, na betaling van de schadevergoeding er geen verdere vervolging is.

Bij een vorige parlementaire vraag, een maand geleden, antwoorde de uittredende minister voor Justitie, Koen Geens dat hij voorstander is van zo’n systeem. Pieter De Crem, bevoegd voor Binnenlandse Zaken, antwoordde nu ook op een parlementaire vraag van Katrien Houtmeyers dat hij het dossier verder zal opvolgen.

Buurtsuper.be hoopt in ieder geval dat er snel een doorbraak komt en dat, omwille van de eensgezindheid in de vorige en uittredende regering, dit systeem snel kan worden ingevoerd.

Voor parlementaire vraag en het antwoord van de minister: klik hier

Gerelateerde artikels

Vlaams voedingsgedrag ontrafeld
Optreden tegen buurtbewoners die zich systematisch parkeren op jouw parking?
“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”

Actueel

Vlaams voedingsgedrag ontrafeld
Optreden tegen buurtbewoners die zich systematisch parkeren op jouw parking?
“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy