'Afrekenen met winkeldieven' operationeel begin 2018?

Nieuws

In 2016 is Buurtsuper.be het project ‘Afrekenen met winkeldieven’ in Nederland gaan bestuderen. Het project houdt in dat winkeliers zelf met de winkeldieven een onderlinge regeling kunnen treffen waarbij – onder wettelijke voorwaarden – op directe wijze een schadevergoeding kan worden geïnd.

Dankzij deze aanpak kon in Nederland afgelopen jaar 2,5 miljoen euro worden gerecupereerd van de gestolen goederen en werden 25.000 meldingen van winkeldiefstal geregistreerd. 

De stichting ‘Afrekenen met winkeldieven’ incasseert een schadevergoeding van €181 namens de ondernemer bij de dieven. Parlementslid Leen Dierick stelde aan Minister van Justitie Geens hierover een parlementaire vraag en Minister nodigde Buurtsuper.be uit om gezamenlijk gelijkaardige oplossingen te onderzoeken voor België. Ook Minister van KMO Borsus toonde zich een medestander en op die manier werd afgelopen zomer van 2017 een principieel akkoord bekomen in de zogenaamde ‘Superministerraad van de veiligheid’.

Oprichting vzw
Vorige week vond een bijeenkomst plaats bij Minister Ducarme, die Minister Borsus intussen opvolgde, met het oog op  de verdere opvolging van dat akkoord. In aanwezigheid van alle belangenverenigingen actief in de detailhandel werd afgesproken dat deze een vzw zullen oprichten en dat hierbij Justitie en Politie een waarnemende rol zullen opnemen. De vzw zal opdracht geven aan een externe firma die de incasso en andere modaliteiten rond het project uitvoert zodat de administratieve rompslomp voor de winkeliers tot een minimum beperkt blijft. Er zijn reeds een aantal firma’s die hiervoor hun kandidatuur hebben ingediend. Target is om tegen begin 2018 met het project te kunnen starten.
 

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (2153)

Week van de bij

Nieuws

Van 31 mei tem 7 juni is het 'Week van de bij'. Ook Meli, Belgisch marktleider op de honingmarkt, steunt dit initiatief en geeft tips om de bijen te beschermen en zo te blijven genieten van hun heerlijke honing.
Lees meer ››

Groentevakman: paprika's

Nieuws

Volgens de Groentevakman van LAVA zorgt het zonnige weer momenteel voor een mooi aanbod van paprika's. Op de klok zien we ruime aantallen paprika, vooral rood en geel zijn goed vertegenwoordigd. Geel is op dit moment het voordeligst in prijs.
Lees meer ››

Steeds meer hoeveproducten in buurtsuper

Nieuws

We vroegen aan VLAM om eens te onderzoeken in welke mate de consument het aanbod van lokale hoeveproducten in de buurtsuper apprecieert. Het resultaat? Drie op vier consumenten vindt dit ronduit een goede zaak. De bevraagde consumenten geven ook enkele tips voor buurtsupers.
Lees meer ››