Aantal kandidaten per vacature blijft zeer laag


Wanneer de economie afkoelt, zou dat probleem zichzelf moeten oplossen, maar op dat effect hoeven we de komende jaren niet te rekenen. De impact van de vergrijzing zorgt ervoor dat het tekort op de arbeidsmarkt het komende decennium niet weg te denken is. De oorlog om talent is niet gestreden.

“In heel België bevindt de jobschaarste zich momenteel op het hoogste punt in lange tijd”, zegt Prof. dr. Sarah Vansteenkiste van het Steunpunt Werk. In het Vlaamse Gewest waren er in 2019 per vacature 3,9 geïnteresseerde werkzoekenden. Ter vergelijking: in 2014 waren het er nog 9,3. Kijkend naar de arbeidsmarkt verwacht Steunpunt Werk dat de schaarste de komende jaren structureel zal blijven. Van 2023 tot 2028 zal Vlaanderen bijna 400.000 55-plussers moeten vervangen.

Steunpunt Werk stelt daarom dat werkgevers verder moeten kijken dan enkel het activeren van werklozen. "Het zoeken naar talent blijft een stevige uitdaging in de komende jaren. Werkgevers zullen meer moeten openstaan voor profielen waaraan ze nog niet hadden gedacht. In de praktijk betekent dit breder rekruteren, intern meer groeikansen creëren en beter nadenken over hoe je mensen kan houden door ook na de aanwerving voldoende opleidingskansen te bieden.”

TIP: Buurtsuper.be organiseert op maandag 23 maart vanaf 16.00 uur tot 19.30 uur in Kalken bij Laarne een thema-avond over ‘Winkelpersoneel vinden, houden en motiveren’. Luc Ardies van Buurtsuper.be faciliteert de ervaringsuitwisseling onder de deelnemende zaakvoerders. De sessie wordt voorafgegaan door een winkelbezoek aan de onlangs vernieuwde Spar winkel van Philippe Serraes (Dendermondsesteenweg 7 in Kalken)

Buurtsuper.be leden schrijven gratis in bij Aurélie.Camps@buurtsuper.be of klik hier.

Gerelateerde artikels

Inspiratiereis Zuid-Afrika: Kaapstad, Stellenbosch en Kapama Private Game Reserve
Netwerkavond speciaalzaken bij Duroc d'Olives
“We staan voor een copernicaanse revolutie”

Actueel

Inspiratiereis Zuid-Afrika: Kaapstad, Stellenbosch en Kapama Private Game Reserve
Netwerkavond speciaalzaken bij Duroc d'Olives
“We staan voor een copernicaanse revolutie”
cover-van-supermag-feb2024-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy